Ιστορικό

Οι εμπορικές δραστηριότητες της οικογένειας Πασσιά χρονολογούνται από το 1950 όταν ο Χρήστος Πασσιάς (πατέρας του Θανάση και Μαρίας) ίδρυσε την εταιρεία Κ.Πασσιά & ΣΙΑ Ο.Ε. που είχε σαν σκοπό την εμπορία τροφίμων και κυρίως την εμπορία νωπής πατάτας.

Το 1975 ιδρύθηκε βιοτεχνία αποφλοίωσης πατάτας η οποία λειτουργεί με επιτυχία μέχρι σήμερα καλύπτοντας τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής σε νωπή ακαθάριστη και αποφλοιωμένη πατάτα.

Η εμπορική συνέχεια των παραπάνω επιχειρήσεων ήταν η ίδρυση των επιχειρήσεων Μαρία Πασσιά & ΣΙΑ Ο.Ε. και ατομική επιχείρηση Μαρία Πασσιά οι οποίες ασχολούνταν με το εμπόριο ειδών διατροφής.

Το 1996 η ατομική επιχείρηση Μαρία Πασσιά μετετράπη με τις διατάξεις του ΝΔ. 1297/72 σε ανώνυμο εταιρεία με την επωνυμία Πασσιας Factory Α.Ε. και απορρόφησε σταδιακά και την Ομόρρυθμο εταιρία Μ.Πασσιά & ΣΙΑ Ο.Ε..

Η επιχείρηση είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρία πώλησης ειδών διατροφής στην Ήπειρο, Ν. Λευκάδας και τη Δυτική Μακεδονία καλύπτοντας τις ανάγκες εκατοντάδων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (ξενοδοχείων, εστιατορίων, ταβερνών, fastfoods, πιτσαριών, καφετεριών κ.λ.π.) σε τρόφιμα και σε διάφορα αναλώσιμα για τις ανάγκες τους υλικά. Το πελατολόγιο της εταιρίας σήμερα ξεπερνά τις 1.000 επιχειρήσεις έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της. Το καλοκαίρι η επιχείρηση καλύπτει με επιτυχία τις ανάγκες των παραπάνω αναφερόμενων επιχειρήσεων στην περιοχή της Πάργας, της Ηγουμενίτσας, των Συβότων, της Πρέβεζας και της Λευκάδος οι οποίες λειτουργούν κυρίως εποχιακά. Από το 2011 έχει αρχίσει σταδιακά η επέκταση του δικτύου διανομής και στο χώρο των εμπορικών καταστημάτων λιανικής (supermarkets, minimarkets), με τη μορφή της αποθήκευσης και διανομής προιόντων για τρίτους (3rdpartylogistics)

Η επιχείρηση ολοκλήρωσε το 2012 επενδυτικό σχέδιο ύψους 3.328.175 ευρώ, με το οποίο επέκτεινε τις κτηριακές εγκαταστάσεις της (ψυκτικές αποθήκες, αποθήκες ξηρού φορτίου και γραφεία διοίκησης) κατά 3000 τμ περίπου, καθώς επίσης και τον αντίστοιχο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ετσι σήμερα οι εγκαταστάσεις της εταιρείας καλύπτουν έκταση 5000 τμ περίπου σε ιδιόκτητο οικόπεδο 11.000 τ.μ. και η παραγωγική της δυναμικότητα έχει υπερδιπλασιαστεί μετά την επένδυση.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Πασσιας FactoryA.E. είναι συνεχώς ανοδικοί και βρίσκονται στο μέσο επίπεδο τών 5-10% ετησίως.

Η επιχείρηση διευθύνεται σήμερα από τους Αθανάσιο Πασσιά ετών 49(κάτοχο διδακτορικού διπλώματος από Παν/μιο του Καναδά) και την Μαρία Πασσιά 46 ετών (πτυχιούχου Ελληνικού Πανεπιστημίου) που είναι και οι μέτοχοι της εταιρίας και απασχολεί 30 εργαζόμενους.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για το 2013 ανήλθε στα 5.916.160 ευρώ.